Būtent pica, o ne suši, keksiukai ar bulviniai blynai yra populiariausias maistas pasaulyje jau daugelį metų iš eilės. Nėra tokio kampelio mūsų mėlynai žalioje planetoje, kur nebūtų galima rasti picos. Tad kuo gi ypatingas šis patiekalas ir kodėl būtent picą taip mėgsta visi pasaulio gyventojai?
Skonių įvairovė iš mėgstamiausių maisto produktų
Pasaulyje yra tūkstančiai skirtingų picų rūšių ir pavadinimų. Nepaisant šios įvairovės, beveik visos picos turi ingredientus, kurie itin patrauklūs mūsų akims ir uoslei arba, kitaip tariant, labai sužadinantiems apetitą. Picos ingredientai, tokie kaip sūris, dešra, pomidorai, natūraliai savyje turi junginio vadinamo glutamatu, kuris sustiprina skonį, tad su kiekvienu kąsniu picos norime vis labiau. Dar įdomiau, kad labiausiai mus traukia riebus, saldus, sotus ir iš kelių dalių susidedantis maistas. Taip jau susiklostė, kad pica atitinka visus šiuos keturis kriterijus, ir būtent dėl to mes net nesusimąstę kramtom vieną picos gabalėlį po kito.
Apetitą keliančios spalvos ir kvapai
Pasirodo, apetitą sužadina ne tik skonis bei tą skonį reiškiantys kvapai (daugumos patiekalų skonį jaustume visai kitokį, jei neužuostume kvapo), bet ir spalvos! Picoje vyrauja dvi spalvos: raudona ir geltona. Abi šios spalvos yra energizuojančios, džiugios ir, žinoma, keliančios apetitą. Kepdama pica apskrunda (t.y. šiek tiek parudėja) ir tampa traški. Nors ruda spalva ir nėra skatinanti apetitą (juk ne itin užsinorime valgyti žiūrėdami į duonos kepalėlį), tačiau kepamos picos apskrudimas mums sukelia teigiamas emocijas apie šiltą, traškų ir skanų maistą. O kai prie vaizdo prisideda ir mėgstamiausių ingredientų kvapas, tai… picos nelieka akimirksniu!
Pica mūsų šventėse ir tradicijose
Ar pastebėjote, kad tam tikromis progomis pica tampa nuolatiniu patiekalu? Filmų vakarui, gimtadieniui, bičiulių susibūrimui ar net ilgiau užsibuvus darbe? Picą kartais juk valgome vien tam, kad padidėtų motyvacija nuversti kalnus. Taip sąmoningai ar pasąmoningai mes sukuriame naujas tradicijas, kurių neatsiejama dalimi tampa pica. Be to, Lietuvoje kaip ir visame pasaulyje populiarėja picų kepimo bei valgymo čempionatai, o namie vis daugiau šeimų paskiria kartą per mėnesį šeimyniniam vakarui, kurio metu bandoma sukurti šeimos tradicinę ir tą vienintelę skaniausią picą. Tad vis mažiau stebina kuriozinės situacijos, kuomet atsitiktinai pasidomėjus apie lietuvių tradicinius patiekalus greta šaltibarščių ir cepelinų paminima ir pica :)
Kitsy linki visiems skanių ir kuo sveikesnių picų!